Wildvlees kopen

 

Vraagt u zich wel eens af hoe wild – wilde, exotische dieren – deel is gaan uitmaken van het moderne menselijke dieet? Er zijn vele redenen voor, maar weinigen zullen betwisten dat het de manier waarop mensen over eten denken heeft veranderd. Met zo'n 4 miljard vleesmaaltijden per jaar, alleen al in Noord-Amerika, en een alarmerende groei, is vlees van wild een blijvertje. Het is echter niet altijd gemakkelijk om kwaliteit wildvlees te kopen. In de winkelrekken of in uw plaatselijke supermarkt vindt u tal van opties van mindere kwaliteit. Hier onderzoeken we wat wildvlees zo uniek maakt en bespreken we waarom je het zelf zou willen kopen in plaats van uit eten te gaan of te bestellen bij een afhaalservice zoals Deliveroo of UberEats.

Wild vlees heeft een sterke smaak en delicate textuur.

Bij vlees denk je waarschijnlijk aan iets met een sterke, scherpe smaak. Dat is wat het meeste rundvlees, varkensvlees en gevogelte is – dieren die geslacht zijn om op te eten. Maar veel wilde dieren hebben ook een sterke smaak, ook al worden ze niet geslacht om te eten. Korhoen, bijvoorbeeld, heeft een sterke, wildachtige smaak die een belangrijk deel uitmaakt van zijn unieke smaak. Andere wildsoorten, zoals wilde kalkoen, wilde eend, fazant en patrijs, hebben ook een sterke smaak, hoewel het vlees meestal sappiger, zachter en delicater is dan de sterkere smaken van rundvlees, varkensvlees en gevogelte.

Wild vlees komt meestal van oudere, wilde dieren.

In tegenstelling tot rundvlees uit de supermarkt, dat bijna uitsluitend afkomstig is van jongere, door veehouders gefokte dieren, is wild meestal wild. En het vlees is meestal afkomstig van oudere, wilde dieren die aan het eind van hun natuurlijke leven worden geslacht. Traditioneel wordt het meeste vlees van wild verkregen door de jacht. Omdat wild tot uitputting wordt gedreven of gedood door bekwame jagers, is het ook veel magerder dan vee dat voor het vlees wordt gefokt. En omdat vlees van wild nooit met graan wordt gevoerd, is ook het vetgehalte veel lager. Als je geen zin hebt om te jagen of geen toegang hebt tot wild, zijn er ook genoeg manieren om vlees van gedomesticeerde dieren te verkrijgen. In beide gevallen is wildvlees ouder dan rundvlees uit de winkel, maar jonger dan wild. Het is meestal ook magerder en dus minder vet, hoewel dit varieert afhankelijk van de specifieke wildsoort.

Er zijn vele manieren om aan wildvlees te komen.

Wild, zoals wild, haas, fazant en eend, wordt verkregen door op wild te jagen. Op sommige plaatsen, zoals Alaska en de Yukon, is er ook een bloeiende commerciële jachtindustrie. Op andere plaatsen, zoals Canada, is legale jacht meestal niet de enige manier om vlees van wild te oogsten. En zelfs waar de jacht legaal is, mag niet iedereen legaal jagen. Dat betekent dat sommige mensen hun vlees van wild uit andere bronnen kunnen betrekken. Sommige van deze andere bronnen kunnen zijn: – Gevangen vrij wild – Vrij wild dat in hokken is gevangen en omheind, kan worden vetgemest en verkocht voor menselijke consumptie. – Gedomesticeerd wild – vrij wild dat is gefokt om te worden geoogst voor menselijke consumptie. De twee meest voorkomende soorten tam wild zijn watervogels en hooglandvogels zoals fazanten en patrijzen. – Vrij wild dat volgens bepaalde methoden voor levensonderhoud wordt geoogst – Sommige soorten wild worden geoogst door de jacht op tot uitputting gedreven vrij wild. Het vlees wordt dan van het karkas geoogst. Dit wordt "vrij vlees" genoemd, dat meestal weinig of geen smaak heeft. – Vrij wild dat met bepaalde recreatieve methoden wordt geoogst – Sommige soorten wild worden geoogst met "sportjacht"-methoden die het meest lijken op de jacht op kleine dieren zoals konijnen en eekhoorns. Het vlees dat met deze methoden wordt geoogst, heeft meestal weinig of geen smaak.

Conclusie

Wildvlees is een uniek, smaakvol voedsel dat gemakkelijk te vinden en gemakkelijk te bereiden is. Het is misschien een beetje duurder dan de typische stukken vlees die je in je plaatselijke supermarkt vindt, maar het is de extra moeite waard. Zelfs als u niet van wildvlees houdt, kunt u de moeite die ermee gemoeid is, waarderen. Wild wordt gevangen door bekwame jagers, die vaak alleen werken. Het wordt gevist door ervaren vissers, die vaak vechten tegen de elementen op afgelegen, uitdagende meren en rivieren. En niet te vergeten de bekwame, toegewijde koks die dergelijke delicatessen voor uw eetplezier bereiden. Als u van wildvlees houdt, wees dan trots op uw keuze. Zo niet, dan is het gemakkelijk om in de supermarkt iets te eten te vinden.